Marta Dymek

Krem z bobu z kokosowym bekonem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z bobu z kokosowym bekonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 ziemniak, duży

olej

 

700 g bobu, obranego

¾ litra bulionu

½ szklanki mleka roślinnego niesłodzonego

1 - 2 łyżeczki soku z cytryny

spora szczypta gałki

sól i pieprz

do podania: kokosowy bekon, olej lniany lub rzepakowy, szczypiorek

 

Kokosowy bekon:

1 szklanka płatków kokosowych

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju lub oliwy z wytłoczyn

1 ½ łyżeczki syropu klonowego

1 łyżeczka papryki wędzonej

½ łyżeczki papryki ostrej

szczypta soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek obrać z łupin. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać warzywa, podsmażyć przez 2 - 3 minuty. W tym czasie ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw i podsmażać jeszcze minutę.
Dodać obrany bób, zamieszać, wlać bulion, przykryć i gotować przez 15 - 20 minut. W tym czasie przygotować kokosowy bekon.
Kiedy warzywa są miękkie zblendować wszystko w blenderze, dodać mleko roślinne, sok z cytryny gałkę oraz sól i pieprz. Podawać z kokosowym bekonem, olejem lnianym i szczypiorkiem.

Kokosowy bekon: piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Do dużej miski wsypać płatki kokosowe, a w małej szklaneczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki.
Następnie wylać mieszankę na płatki kokosa i całość delikatnie wymieszać aż do momentu, kiedy wszystkie płatki będą równo pokryte.
Tak przygotowane kokosowe płatki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 - 15 minut mieszając co 5 minut. Bądźcie czujni, bo bekon łatwo się przypala.
Ostudzić, zjeść od razu lub przełożyć do słoika. Najlepiej smakuje na dojrzałym awokado, w pomidorowej sałatce albo ze świeżą sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa dahl
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

07.08.2017 15:31

CYTUJ

Dobre wyszło ale nie blendowałam. Samo się rozgotowało. Nie dodałam oleju bo po co się szprycować tłustością dla tłustości w nadmiarze. Też nie zrobiłam "bekonu" bo za dużo roboty oraz oceniłam, że płatki są bardzo drogie i niedostępne. Pioruńsko drogi syrop klonowy już mi wyszedł też.

Ugotowała mi się taka skromna bieda zupa na szybko - dostępna we wszystkich kuchniach świata, jako byle co aby się tylko posilić.
Odlałam trochę tej zupy do osobnego naczynia i posypałam zupę prażonym kokosem plus te przyprawy do "bekonu". Nawet może być jak ktoś lubi kokos. I po co się tak wysilać kombinując ten "bekon" ? Chyba szkoda czasu i kasy. Rasowanie potrawy to jednak pogłębianie apetytu od tajemnego składnika, którego nie widać.
Cała ta potrawa to wyimaginowany sztuczny pomysł na coś niebywałego jak nie ma nic akurat lepszego na fali wege.
Sama ją pojadłam w tajemnicy przed rodziną żeby się coś.nie wydało tj. że kokos dodaje się do kartoflanki.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.