Krem z bobu z kokosowym bekonem

Zupa-krem z bobu z kokosowym bekonem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek obrać z łupin. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać warzywa, podsmażyć przez 2 - 3 minuty. W tym czasie ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw i podsmażać jeszcze minutę. Dodać obrany bób, zamieszać, wlać bulion, przykryć i gotować przez 15 - 20 minut. W tym czasie przygotować kokosowy bekon. Kiedy warzywa są miękkie zblendować wszystko w blenderze, dodać mleko roślinne, sok z cytryny gałkę oraz sól i pieprz. Podawać z kokosowym bekonem, olejem lnianym i szczypiorkiem. Kokosowy bekon: piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Do dużej miski wsypać płatki kokosowe, a w małej szklaneczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki. Następnie wylać mieszankę na płatki kokosa i całość delikatnie wymieszać aż do momentu, kiedy wszystkie płatki będą równo pokryte. Tak przygotowane kokosowe płatki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 - 15 minut mieszając co 5 minut. Bądźcie czujni, bo bekon łatwo się przypala. Ostudzić, zjeść od razu lub przełożyć do słoika. Najlepiej smakuje na dojrzałym awokado, w pomidorowej sałatce albo ze świeżą sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA