Marieta  Marecka

Krem z białych warzyw


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z białych warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

kilka różyczek kalafiora

1 pietruszka

½ selera

3 ziemniaki

2 ząbki czosnku

½ białej części pora

2 łyżki masła

1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

gałka muszkatołowa

½ łyżeczki mielonego kminku

3 gałązki rozmarynu

opcjonalnie: ½ szklanki śmietany 22%

sól

pieprz

 

Do podania:

3 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

½ łyżeczki ostrej, mielonej papryki

ewentualnie 2-3 łyżki oleju arachidowego, migdałowego lub z orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, seler kroimy w grubą kostkę, podobnie ziemniaki i pietruszkę. Czosnek kroimy w plasterki, por w półplasterki.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim por, jak lekko zmięknie, dodajemy czosnek, następnie seler i pietruszkę. Zalewamy całość bulionem, dodajemy rozmaryn i gotujemy 5-7 minut.
Dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem.
Wyciągamy rozmaryn i miksujemy na gładki krem i doprawiamy zahartowaną śmietaną.
Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, doprawiamy solą i ostrą papryką.
Zupę nalewamy do miseczek, skrapiamy ulubionym olejem i posypujemy prażonymi ziarnami.








powrót

Podobne przepisy

Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.