Delia  Smith

Krem patissierie


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krem patissierie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 ml mleka

1 jajko

1 żółtko

3 dag drobnego cukru

2 dag mąki

¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Mleko podgrzewamy w rondelku. Do miski wbijamy żółtko i całe jajko, wsypujemy cukier i ubijamy, aż masa zrobi się jasna, gęsta i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę i znów miksujemy. Gdy mleko zaczyna wrzeć – wlewamy je do jajecznej masy, wciąż mieszając. Teraz krem musimy zagęścić, więc przelewamy go do rondelka. Podgrzewamy na dużym ogniu, bez przerwy ubijając – to bardzo ważne, gdyż krem gęstnieje i jeśli nie będziemy go ciągle mieszać – przywrze do dna i przypali się. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

powrót

Podobne przepisy

Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.