Krem karmelowy

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Krem karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Karmel:

50-75 ml zimnej wody

200 gr cukru



Masa:

200 gr cukru

12 jaj

1 litr mleka

1 laska cynamonu

skórka cytryny

1 łyżeczka esencji waniliowej



Karmel:

Wlać wodę do grubego rondla. Wsypać cukier na środek, żeby nie dotykał boków rondla. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Nie mieszać. Karmel z wolna zmieni kolor z jasnego na ciemny. Rozlać do kokilek.



Masa:

Ubić jaja z cukrem, dodając je kolejno, aż masa będzie puszysta. Wlać mleko do rondla, dodać laskę cynamonu, skórkę cytryny i esencję waniliową. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać do ubitych jaj, delikatnie mieszając. Przecedzić. Rozlać ostrożnie do kokilek tak, by warstwa karmelu pozostała na dnie. Ustawić kokilki w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić naczynie wodą do połowy wysokości kokilek. Piec pół godziny w temperaturze 150 stopni. Po kwadransie obrócić naczynie, żeby krem upiekł się równomiernie. Odstawić na pół godziny. Krem oddzielić nożem przy brzegach kokilek i wyłożyć na talerze.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.



powrót

Podobne przepisy

Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.