Donna Dooher

Krem karmelowy donny


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Sosy, kremy, pasty

Krem karmelowy donny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Krem karmelowy

2/3 szklanki (150 ml) cukru

1/3 szklanki (75 ml) wody

1 szklanka (250 ml) mleka

1 szklanka (250 ml) kremówki

4 żółtka

½ szklanki (125 ml) drobnego cukru

1 ½ łyżeczki (7 ml) ekstraktu waniliowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. W rondelku z grubym dnem roztopić na małym ogniu cukier. Zwilżać odrobiną wody ścianki rondla, aby cukier się na nich nie krystalizował. Zwiększyć ogień i gotować, aż syrop stanie się złocisto-brązowy. Zdjąć z ognia i rozdzielić karmel równo pomiędzy 6 kokilek. Schłodzić. W garnku zagotować na średnim ogniu mleko i śmietanę. W misce ubić żółtka z cukrem i wanilią. Lekko ubijając, wlać 2 łyżki stołowe (30 ml) gorącego mleka. Powoli wlać resztę płynu, nie przerywając ostrożnego mieszania. Przecedzić przez sitko. Umieścić kokilki na wyłożonej papierowym ręcznikiem głębokiej blasze. Napełnić je mieszanką, wstawić na środkowy poziom piekarnika, wlać na blachę gorącą wodę do 2/3 wysokości foremek. Przykryć folią aluminiową. Piec 35 min. Wyjąć z piekarnika i z wodnej kąpieli. Studzić 5 min., a następnie dobrze schłodzić w lodówce.

Przed podaniem zanurzyć spód kokilki w bardzo gorącej wodzie na 15 – 20 sek. Ostrym nożem okroić boki i wyłożyć na talerz, obracając wierzchem w dół – karmel utworzy sos wokół kremu. Podawać natychmiast.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.