Sophie Grigson

Krem do bezy Pavlowej


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Krem do bezy Pavlowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Syrop

4 siedmiocentymetrowe dolne kawałki trawy cytrynowej

120 g imbiru

125 g drobnego białego cukru

200 ml wody



Przygotowanie

Trawę cytrynową posiekać, a imbir drobno pokroić. Zmieszać składniki, podgrzać, aż cukier się rozpuści, a następnie gotować syrop jeszcze 10 min i odstawić do wystygnięcia. Chłodny syrop przelać przez sitko. Można go przechowywać w lodówce przez 2 -3 tygodnie. Polewać syropem lody waniliowe lub ubić ze śmietaną kremówką na gęsty krem.



Krem śmietankowy

300 ml śmietany kremówki

1 objętość syropu (ilość przygotowana zgodnie z powyższym przepisem)

2 łyżki soku z limonki

3 łyżki brandy



Przygotowanie

Za pomocą trzepaczki ubijać składniki, aż powstanie gęsty krem – niezbyt długo, żeby nie zrobić masła.

Krem można nałożyć na dużą bezę, posypać kawałkami mango i miąższem marakui.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Smalec z białej fasoli
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Ciasta wegańskie
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.