Laura Calder

Krem czekoladowy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krem czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 ml tłustej śmietany

250 ml mleka

1 łyżeczka wanilii

110 g czekolady (mieszanka słodkiej i gorzkiej)

6 żółtek jajek

50 g cukru (niekonieczne)

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Podgrzej śmietanę, mleko i wanilię. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wymieszaj w misce z żółtkami. Dodaj mleko. Przelej mieszankę do 6 foremek i piecz w kąpieli wodnej, aż brzegi zsiądą się, ale środek będzie galaretowaty (około 20 min). Wyjmij krem czekoladowy z piekarnika. Ostudź. Przed podaniem trzymaj przez kilka godzin w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.