Curtis Stone

Krem cytrynowy z wiśniami w winie


Przepis z programu Surfing po menu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Krem cytrynowy z wiśniami w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem

875 ml śmietany 35%

drobno starta skórka i sok z 2–3 cytryn

170 g cukru



Wiśnie w winie

drobno starta skórka z ½ pomarańczy

200 ml czerwonego wina (Shiraz albo Cabernet Sauvignon)

½ laski cynamonu

1 goździk

1 dodatkowa łyżeczka cukru, w razie potrzeby

200 g rozmrożonych wiśni z mrożonki



Przygotowanie

Podgrzać śmietanę w rondelku do temperatury 75 stopni C (dobrze jest użyć termometru—ważne jest, żeby nie podgrzać śmietany zbyt mocno). Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 65 stopni.

Dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier i dobrze wymieszać. Ostudzić i napełnić foremki o objętości ¾ szklanki (zamiast foremek można użyć filiżanek lub szklanek). Ustawić na tacy i wstawić do lodówki na 4 godziny, aby krem stężał. Ostrożnie odwrócić foremki i wyłożyć zawartość na talerzyki. Można sobie pomóc małym nożykiem. Podawać z wiśniami w winie. Podgrzać w rondelku wino z cynamonem, startą skórką pomarańczy, goździkiem i cukrem. Dodać wiśnie, zagotować i ewentualnie trochę dosłodzić. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie ochłodzić. Każdą porcję przyozdobić 5–6 wiśniami i polać powstałym syropem.



© Curtis Stone i Ben O'Donoghue

powrót

Podobne przepisy

Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.