Paul Merret

Krem cytrynowy z owocami


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krem cytrynowy z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Krem cytrynowy:

600 ml śmietany kremówki

250 g drobnego cukru

otarta skórka i sok z 5 cytryn



Owoce:

400 g mieszanych owoców (malin, jeżyn, borówek, jagód, truskawek)

150 g cukru

4 kruche herbatniki do podania (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Zagotuj w rondlu kremówkę i zmniejsz ogień. Dodaj cukier, wymieszaj starannie i gotuj 2-3 min stale mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietana zgęstnieje. Dolej sok z cytryn, dodaj otartą skórkę i gotuj mieszając przez 30 sekund. Odstaw na bok do przestygnięcia, nałóż krem do pucharków i wstaw do lodówki na 2 godz.



Przygotuj owoce:

Podgrzej je z cukrem w rondlu, dobrze mieszając i gotuj 4-5 min, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia. Podawaj porcje kremu cytrynowego z dodatkiem owoców i ewentualnie zatkniętymi kruchymi herbatnikami.



Przepis opracowany na podstawie programu „Ekonomia gastronomii”.







powrót

Podobne przepisy

Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.