Paul Merret

Krem cytrynowy z bezą


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Krem cytrynowy z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Krem

600 ml śmietany kremówki (36%)

250 g drobnego cukru kryształu

5 cytryn

8 herbatników maślanych



Beza

360 g drobnego cukru kryształu

30 g płynnej glukozy

80 ml wody

6 białek



Przygotować krem

Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wlać śmietanę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i wymieszać. Gotować na małym ogniu 4 minuty i zdjąć z kuchenki. Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Pokruszyć herbatniki. Wsypać je na dno żaroodpornych foremek, na wierzch nałożyć krem do 2/3 wysokości foremki. Odstawić, by krem ostygł do temperatury pokojowej. Potem wstawić do lodówki i chłodzić przynajmniej przez godzinę.

Przygotować bezę: cukier, glukozę i wodę umieścić w rondlu i podgrzać do temperatury 120°C. Ubić pianę z białek. Stopniowo wlewać gorący syrop do piany, cały czas ubijając. Wyjąć foremki z lodówki i nałożyć bezę. Wstawić foremki pod rozgrzany grill i zapiekać ok. 1 minuty, aż piana się lekko zrumieni.

Podawać natychmiast.



© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie w maladze
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.