James  Martin

Krakersy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Krakersy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200g mąki

100 -150 ml wody

szczypta soli

1-2 łyżeczki maku

sezamu lub gruboziarnistej soli

 

 

Przygotowanie:


Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na nieduże kulki. Ciasto musi być bardzo suche, żeby po upieczeniu było kruche. Każdą kulkę wałkujemy, posypujemy mąką i kilka razy przepuszczamy przez maszynkę do robienia makaronu. Zaczynamy od ustawienia jej na największą grubość, a potem stopniowo zmniejszamy. Po każdej zmianie ustawień grubości ciasto parokrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Powstaną cieniutkie długie płaty ciasta. Dzielimy je na mniejsze kawałki - takie, żeby zmieściły się na blasze. Pędzelkiem smarujemy każdy płat ciasta wodą i posypujemy tym, czym lubimy: makiem, sezamem lub solą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni C na 5 do 8 minut.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.