Kraby z chilli

Kraby z chilli
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 świeże kraby
  • 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • pokrój drobno tylko białe części
  • 3 plasterki imbiru
  • 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w kostkę mango
  • ½ miarki słodkiego sosu chilli dobrej jakości
  • 2 ostre
  • drobno pokrojone papryczki chilli bez nasionek
  • 125 ml wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyść kraby: oderwij pancerz, usuń skrzela, wypłucz ze środka zanieczyszczenia. Przetnij na pół, pozostawiając odnóża. Szczypce przekrój na pół, żeby mięso nabrało aromatu przypraw. W dużym woku rozgrzej olej. Dorzuć trawę cytrynową, imbir, czosnek. Smaż przez 2 minuty, aż wydobędziesz aromat. Wrzuć kraby w kawałkach, dolej wodę, przykryj i duś. Dorzuć mango, wlej sos chilli. Dodaj pokrojone papryczki chilli. Wymieszaj, aby sos pokrył wszystkie kawałki mięsa. Podawaj posypane liśćmi świeżej kolendry i polane sokiem z limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA