Janella  Purcell

Kraby z chili


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Kraby z chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 błękitne kraby pływaki

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru

pół pęczka kolendry

2 chili

kawałek trawy cytrynowej

100 g cukru palmowego

3 łyżki sosu hoisin

3 łyżki malajskiego sosu chili

3 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki oleju arachidowego

4 posiekane szalotki

4 łyżki posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Kraby dzielimy na części. Gotujemy w parowniku przez 5 minut, następnie studzimy. W moździerzu przygotowujemy pastę z czosnku, trawy cytrynowej, chili i korzeni kolendry. Do woka wlewamy olej arachidowy, wrzucamy kraby i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy przygotowaną pastę i całość smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy sosy i olej sezamowy. Posypujemy szalotkami i natką kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.