Anna Olson

Krabowe tartinki San Sebastian


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Krabowe tartinki San Sebastian
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

24 kwadratowe arkusiki ciasta na pierożki won ton

1 łyżka oliwy extra vergine

1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli

2 łyżki drobno posiekanej czerwonej papryki

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 szklanka drobno posiekanych pieczarek

½ szklanki przecieru pomidorowego

3 łyżki półsłodkiego sherry

¼ szklanki śmietany kremówki

1 szklanka mięsa kraba

gruba sól i mielony czarny pieprz

siekana natka pietruszki i tarty parmezan do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wysmaruj oliwą 12 foremek do mini mufinek i posmaruj kawałki ciasta na won tony oliwą za pomocą pędzla. Włóż 12 arkusików ciasta do foremek i zapiekaj 10 min., aż się zezłocą. Na średnim ogniu podsmaż cebulę i paprykę na 1 łyżce oliwy przez 5 min, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek oraz pieczarki i podsmażaj, aż grzyby będą miękkie, a patelnia sucha. Dodaj przecier pomidorowy, sherry oraz śmietanę i redukuj przez 5 min. Dodaj mięso kraba, wymieszaj, podgrzej i dopraw do smaku. Nałóż gorące nadzienie na podpieczone spody z ciasta i przybierz odrobiną natki i parmezanu. Podawaj na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kalmar z papryką i słodkim chilli
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.