Krabowe curry

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Krabowe curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

7 łyżek oleju

20 nasion kozieradki

8 pączków goździka

20 ziaren czarnego pieprzu

15 świeżych liści curry

2 średnie cebule, posiekane

3-5 zielonych chili, w całości, ale nakłutych czubkiem noża

10 dużych ząbków czosnku, zmiażdżonych

15 g imbiru, obranego i startego

½-1 łyżeczki mielonej lub kruszonej chili

1 łyżka mielonego kminu

1 łyżka mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonej kurkumy

2 x 750 g gotowanych krabów w całości (poproś w sklepie, by kraby oczyszczono i podzielono na części, oddzielając białe mięso od ciemnego)

1-1½ łyżeczki pasty z tamaryndowca

100-200 ml mleczka kokosowego (niekoniecznie)

ryż basmati gotowany na parze



Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni lub w woku. Wrzuć kozieradkę, goździki i ziarna pieprzu. Kiedy kozieradka się zrumieni, dodaj listki curry. Wmieszaj cebulę i zielone chili; zrumień.

W międzyczasie zmiel w malakserze czosnek, pomidory i imbir z odrobiną wody. Przełóż miksturę na patelnię razem z chili, kolendrą, kminem, kurkumą i solą. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj, aż olej zacznie się oddzielać. Smaż na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5-7 minut, żeby wzmocnić smak.

Dolej 800 ml wody i zagotuj. Wmieszaj tamaryndę i dopraw. Dodaj kraby, zagotuj, nakryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż kraby będą ciepłe. Powinno pozostać mało płynu. Wmieszaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dodaj nieco przegotowanej wody. Spróbuj i dopraw do smaku. Podaj z ryżem.





















powrót

Podobne przepisy

(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.