Krab z woka z ostrym sosem saté

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Krab z woka z ostrym sosem saté
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 żywe kraby mułowe

każdy o wadze około 400 g

olej roślinny

do głębokiego smażenia

mączka ziemniaczana

do oprószenia

3 szalotki azjatyckie

drobno pokrojone

2 ząbki czosnku

drobno pokrojone

3 dymki

pokrojone na kawałki o długości 5 cm

2 długie chili

cienko pokrojone na skośne plasterki

4 łyżki sosu saté (patrz poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Kraby włożyć do lodówki na godzinę, żeby je uśpić w humanitarny sposób.
Do woka wlać olej, wstawić na średni ogień, podsmażyć czosnek i dymkę, aż puszczą aromat. Włożyć mięso kraba, krewetki, dodać cukier, sos ostrygowy, sól i sos rybny. Podsmażyć, mieszając, następnie zmniejszyć płomień i trzymać na małym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. Na koniec wlać olej z chili, wymieszać i potrzymać na ogniu przez kolejne 5 minut.
Część sosu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, przechowywać w lodówce, można go używać jako sosu do maczania, podawanego do zup z makaronem lub dodawać do potraw stir fry. Zdjąć górną część skorupy i usunąć skrzela. Opłukać kraby pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć. Ułożyć kraby na brzuchu i przekroić na pół ostrym tasakiem, pokroić na cztery części, odkroić szczypce. Płaską stroną tasaka zmiażdżyć lekko szczypce. W woku rozgrzać olej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Części kraba oprószyć mączką ziemniaczaną, strzepując jej nadmiar. Smażyć kawałki kraba partiami przez trzy minuty, raz obracając. Wyjąć z woka, osączyć na papierowym ręczniku.
Zlać olej z woka, zostawiając 2 łyżki i wytrzeć wok ręcznikiem papierowym. Wlać pozostały olej do woka, podsmażyć szalotki i czosnek, aż puszczą aromat. Dodać sos saté, smażyć, mieszając, przez minutę. Włożyć usmażone kawałki kraba, dodać dymkę i smażyć, potrząsając wokiem, tak, by krab pokrył się sosem. Przełożyć na półmisek, udekorować chili. Podawać z ryżem jaśminowym.

powrót

Podobne przepisy

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.