Krab z chilli

Krab z chilli
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 2 całe kraby
  • gotowane przez 8-10 minut
  • wystudzone i podzielone na częśći
  • 60 ml oleju arachidowego
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 podkrojone długie
  • czerwone papryczki chilli
  • 1 pokrojony pęczek dymki (zielona część odłożona do dekoracji)
  • 2 pokrojone w piórka szalotki
  • 1 łyżka stołowa pasty sambal
  • 60 ml sosu sojowego z obniżoną zawartością soli
  • 2 łyżki stołowe sosu hoisin
  • 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej wymieszane z 3 łyżkami stołowymi zimnej wody
  • 2 łyżki stołowe smażonych szalotek
  • 1 filiżanka pokrojonych liści świeżej kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym woku rozgrzać tłuszcz na małym ogniu. Dodać imbir, czosnek, chilli, dymkę i szalotki. Smażyć 2-3 minut. Powiększyć płomień. Dorzucić kraby, smażyć 2-3 minut. Dodać sosy sambal, sojowy i hoisin. Wymieszać dokładnie. Zagęścić dolewając mąkę z wodą. Dorzucić smażone szalotki, kolendrę i zieloną część dymki. Wymieszać i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA