Koźlę po marokańsku

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Koźlę po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Koźlę:

1 łyżka oliwy

750 g łopatki koźlęcia, pokrojonej w kostkę o boku 4-5 cm

1 cebula, drobno posiekana

2 zmiażdżone ząbki czosnku

1 puszka posiekanych pomidorów

1 laska cynamonu

30 g grubo posiekanych suszonych moreli

szczypta szafranu

bulion z koźliny lub jagnięciny albo woda



Mieszanka przypraw:

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

miałka sól morska i świeżo zmielony pieprz



Do przybrania:

4 łyżki drobno posiekanej kolendry

½ - 1 łyżeczki pasty harissa

otarta skórka i sok z połowy cytryny

1 łyżka miodu



Do podania:

300 g dyni, obranej, pokrojonej w 1-2 cm kostkę

podpieczonej na oliwie, z niewielką ilością przypraw





Przygotowanie:

Oliwę wlać do dużego rondla lub naczynia do zapiekania. Postawić na średni ogień. Na gorącą oliwę wrzucić cebulę i zeszklić przez minutę. Wszystkie składniki mieszanki przypraw wsypać do miski i starannie połączyć. Dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach. Wrzucić koźlinę i czosnek do rondla. Mięso zrumienić ze wszystkich stron. Domieszać posiekane pomidory, laskę cynamonu, morele, szafran. Wlać tyle bulionu, żeby przykrył mięso. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień na mały. Dusić 1,5 do dwóch godzin, aż mięso zmięknie, regularnie mieszając drewnianą łyżką. (Dolać rosołu, gdy odparuje i nie będzie przykrywał mięsa). Jeśli gulasz jest zbyt wodnisty, odlać nadmiar sosu do rondla i odparować, aż zgęstnieje. Przelać z powrotem do gulaszu. Pod koniec duszenia domieszać 3 łyżki posiekanej kolendry, harissę (więcej lub mniej do smaku), skórkę z cytryny, sok i miód. Posypać pozostałą kolendrą i podawać z pieczoną dynią.



Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

Podobne przepisy

Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.