Donna Dooher

Kozi ser zawijany w liście winorośli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kozi ser zawijany w liście winorośli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kozi ser zawijany w winorośle

18 liści winorośli, opłukane i wysuszone

1 okrągły, podłużny, miękki kozi ser, pokrojony na 6 krążków

3 pieczone, czerwone papryki

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek





Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Z 3 liści ułożyć koło żyłkami do góry, pośrodku ułożyć krążek sera, owinąć go 2 paskami pieczonej papryki. Ciasno owinąć ser liśćmi. Na żaroodpornej patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu smażyć zawiniątka przez 1 minutę. Obrócić i smażyć kolejną minutę. Wstawić razem z patelnią do piekarnika na 3 minuty. Ułożyć każdą paczuszkę na talerzu, rozchylić liście i skropić dobrą oliwą z oliwek. Podawać z krakersami lub chlebem.





Pieczona papryka

3 duże, czerwone papryki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Całe papryki umieścić na blasze do pieczenia. Piec 35 – 40 minut w górnej części piekarnika, aż skóra będzie przypieczona. Od razu przełożyć do małej szklanej miski i szczelnie przykryć przeźroczystą folią, by skórka się odparzyła. Gdy papryki trochę przestygną – obrać i usunąć łodygi oraz gniazda nasienne. Do tej potrawy – pokroić na trzycentymetrowe paski.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.