MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Koza w curry

Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.6)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Jest to popularne świąteczne danie na Jamajce, gdzie kozy hoduje się zarówno dla mleka jak i dla mięsa.

Składniki
sok z jednej cytryny lub limonki
2 kg łopatki z kozy (nie musi być to mięso pierwszej jakości)
2 czubate łyżeczki ziela angielskiego
3 łyżki curry w proszku
2-3 dymki, posiekane
2-3 cebule, posiekane
4 pomidory, posiekane
4-5 papryczek chilli w całości
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 kawałki świeżego imbiru, drobno posiekane
1 łyżeczka papryki w proszku
sól i czarny pieprz
2-3 gałązki tymianku
1-2 listki laurowe
olej do smażenia
500 ml gorącej wody
125 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie
Umyć mięso, dodając do wody sok z cytryny lub limonki. Pokroić na duże kawałki, razem z kością (będzie miało słodszy aromat). Z ziela angielskiego, curry, dymek, cebuli, pomidorów, chilli, czosnku, imbiru, papryki, soli i pieprzu przygotować marynatę. Dokładnie pokryć nią mięso, dodając tymianek i listki laurowe (sekret jamajskiej kuchni: aromat wchłania się podczas marynowania, a gotowanie w marynacie powoduje, że aromat jest mocniejszy). Marynować przez 3-4 godziny. Wyjąć mięso z marynaty, strzepując jej nadmiar (zachować ją do dalszego gotowania). Usmażyć mięso na oleju na złoto. Dodać wodę i marynatę, dusić na wolnym ogniu przez 1-2 godziny. Tuż przed podaniem dodać mleczko kokosowe. Podawać z ryżem z fasolą.

skomentuj przepis >>