Jacques Reymond

Koza w curry

Jacques Reymond
Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Koza w curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


sok z jednej cytryny lub limonki
2 kg łopatki z kozy (nie musi być to mięso pierwszej jakości)
2 czubate łyżeczki ziela angielskiego
3 łyżki curry w proszku
2-3 dymki
posiekane
2-3 cebule
posiekane
4 pomidory
posiekane
4-5 papryczek chilli w całości
2 ząbki czosnku
drobno posiekane
2 kawałki świeżego imbiru
drobno posiekane
1 łyżeczka papryki w proszku
sól i czarny pieprz
2-3 gałązki tymianku
1-2 listki laurowe
olej do smażenia
500 ml gorącej wody
125 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:


Umyć mięso, dodając do wody sok z cytryny lub limonki. Pokroić na duże kawałki, razem z kością (będzie miało słodszy aromat). Z ziela angielskiego, curry, dymek, cebuli, pomidorów, chilli, czosnku, imbiru, papryki, soli i pieprzu przygotować marynatę. Dokładnie pokryć nią mięso, dodając tymianek i listki laurowe (sekret jamajskiej kuchni: aromat wchłania się podczas marynowania, a gotowanie w marynacie powoduje, że aromat jest mocniejszy). Marynować przez 3-4 godziny. Wyjąć mięso z marynaty, strzepując jej nadmiar (zachować ją do dalszego gotowania). Usmażyć mięso na oleju na złoto. Dodać wodę i marynatę, dusić na wolnym ogniu przez 1-2 godziny. Tuż przed podaniem dodać mleczko kokosowe. Podawać z ryżem z fasolą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.