Marieta  Marecka

Kotlety ze schabu z pastą z pietruszki i ziemniakami w glazurze


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kotlety ze schabu z pastą z pietruszki i ziemniakami w glazurze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kotlety schabowe

½ pęczka pietruszki

3 gałązki bazylii

2 ząbki czosnku

3 suszone pomidory

sól

pieprz

bułka tarta

2 jaja

2 łyżki mleka

mąka pszenna

oliwa

smalec

500 ml mleka

1 cebula

2 listki laurowe

 

Ziemniaki:

12 średniej wielkości młodych ziemniaków

2 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy Dijon

1 łyżka miodu

1 łyżka octu jabłkowego

sól

pieprz

 

Sałatka:

4 garście świeżego szpinaku

1 pęczek botwinki lub ½ sałaty dębolistnej, karbowanej, czerwonej

1 czerwona cebula

½ owocu granatu

oliwa

sok z cytryny

sól

pieprz

świeży tymianek

Przygotowanie:

Plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, listki laurowe i zalewamy całość mlekiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
Pietruszkę, bazylię, czosnek, pomidory suszone przekładamy do malaksera, doprawiamy pieprzem i solą skrapiamy oliwą i miksujemy na pastę.
Ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 20 minut.
Musztardę, miód, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy ze sobą.
Podgotowane ziemniaki zalewamy marynatą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą złote.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Liście sałaty rwiemy drobniej, dodajemy do niej listki szpinaku, pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę, listki tymianku, sól, pieprz i kulki granatu. Mieszamy i odstawiamy.
Kotlety osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Następnie jedną stronę smarujemy pastą z pietruszki, panierujemy w mące, rozkłóconymi z mlekiem jajami i w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym smalcu. Podajemy z glazurowanymi ziemniaczkami i sałatką skropioną sokiem z cytryny i oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.