Marieta  Marecka

Kotlety ze schabu z pastą z pietruszki i ziemniakami w glazurze


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kotlety ze schabu z pastą z pietruszki i ziemniakami w glazurze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kotlety schabowe

½ pęczka pietruszki

3 gałązki bazylii

2 ząbki czosnku

3 suszone pomidory

sól

pieprz

bułka tarta

2 jaja

2 łyżki mleka

mąka pszenna

oliwa

smalec

500 ml mleka

1 cebula

2 listki laurowe

 

Ziemniaki:

12 średniej wielkości młodych ziemniaków

2 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy Dijon

1 łyżka miodu

1 łyżka octu jabłkowego

sól

pieprz

 

Sałatka:

4 garście świeżego szpinaku

1 pęczek botwinki lub ½ sałaty dębolistnej, karbowanej, czerwonej

1 czerwona cebula

½ owocu granatu

oliwa

sok z cytryny

sól

pieprz

świeży tymianek

Przygotowanie:

Plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, listki laurowe i zalewamy całość mlekiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
Pietruszkę, bazylię, czosnek, pomidory suszone przekładamy do malaksera, doprawiamy pieprzem i solą skrapiamy oliwą i miksujemy na pastę.
Ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 20 minut.
Musztardę, miód, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy ze sobą.
Podgotowane ziemniaki zalewamy marynatą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą złote.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Liście sałaty rwiemy drobniej, dodajemy do niej listki szpinaku, pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę, listki tymianku, sól, pieprz i kulki granatu. Mieszamy i odstawiamy.
Kotlety osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Następnie jedną stronę smarujemy pastą z pietruszki, panierujemy w mące, rozkłóconymi z mlekiem jajami i w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym smalcu. Podajemy z glazurowanymi ziemniaczkami i sałatką skropioną sokiem z cytryny i oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska
Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pulpeciki jagnięce w greckim stylu
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.