Laura Calder

Kotlety z kaparami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kotlety z kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kotlety wieprzowe (165 g każdy)

sól i pieprz

cukier do smaku

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1 posiekana szalotka

60 g bulionu

1 łyżka kaparów

garść posiekanego tymianku lub pietruszki

skórka z 1/2 cytryny i sok do smaku

 

Przygotowanie:

Dopraw kotlety solą, pieprzem i cukrem. Na patelni podgrzej olej i masło. Smaż kotlety z obu stron, aż będą rumiane i miękkie, czyli około 5 min z każdej strony. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz. Przykryj, żeby kotlety nie wystygły. Na patelnię wrzuć szalotkę i delikatnie podsmaż. Zdeglasuj patelnię bulionem, żeby oderwały się kawałki mięsa, które przywarły. Odparuj, aż zostaną 2 łyżki płynu. Wrzuć kapary, tymianek lub pietruszkę, skórkę z cytryny i sok. Dopraw. Polej kotlety sosem i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Trio mięsne w jogurtowej marynacie
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.