Kotlety z indyka z sałatką z kopru włoskiego

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlety z indyka z sałatką z kopru włoskiego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na sałatkę:

3 korzenie kopru włoskiego, cienko pokrojone

1 mała drobno posiekana czerwona cebula

2 łyżki małych kaparów, opłukanych

2 łyżki posiekanej natki

1 łyżka posiekanego koperku

3 łyżki majonezu

1 ½ łyżki soku z cytryny





Na kotlety:

4 piersi z indyka

60 g mąki

1 jajko

2 łyżki mleka

160 g świeżej bułki tartej

3 łyżki posiekanej natki

3 łyżki posiekanego oregano

1 łyżka masła

125 ml oliwy

bułki



Przygotowanie:

Koper włoski, kapary, cebulę, natkę i koperek połącz w misce. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i dodaj do sałatki. Dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i odstaw. Umieść piersi z indyka pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i lekko rozbij. Podziel każdą pierś na pół. W płytkim naczyniu umieść mąkę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i morską solą. W drugim naczyniu lekko rozbij jajka z mlekiem. W trzecim naczyniu połącz tartą bułkę z ziołami, dopraw solą i pieprzem. Każdy filet obtocz w mące, zanurz w masie jajecznej, a na koniec pokryj tartą bułką.

Rozgrzej masło z oliwą na dużej patelni na średnim ogniu. Na patelni umieść 2 lub 3 filety i smaż 3 minuty z każdej strony aż staną się złotobrązowe a mięso będzie ugotowane. Zdejmij z patelni i połóż na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Zadbaj o to, by kotlety nie ostygły, gdy będziesz smażyć kolejne. Kotlety podaj w formie kanapek, z bułką i sałatką z kopru włoskiego.



© Bill Granger



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.