Kotlety wieprzowe z ziemniakami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kotlety wieprzowe z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 tłuste kotlety wieprzowe

2 ząbki czosnku w plasterkach

sól i pieprz

łyżka smalcu wieprzowego lub masła

750 g obranych ziemniaków w cienkich plasterkach

cebula w plasterkach

4 plastry boczku

pół łyżeczki jagód jałowca

pół miarki białego wina

cydru lub piwa

pół miarki bulionu z kury

garść posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ponacinać mięso i w szczeliny włożyć plasterki czosnku. Posolić i popieprzyć kotlety, po czym obsmażyć je w smalcu na gorącej patelni, po 3 min na stronę. Ułożyć połowę ziemniaków i cebuli w brytfannie. Posolić, popieprzyć i położyć na nie mięso. Posypać skwarkami i jagodami jałowca. Przykryć resztą ziemniaków i cebuli. Znów przyprawić. Zalać winem. Zakryć dokładnie dociętym kawałkiem papieru. Piec przez ok. 1,5 godz, w połowie tego czasu wlać bulion. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

25.07.2012 19:23

CYTUJ

Bardzo pyszne :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.