Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kotlety wieprzowe z kością

sól i pieprz

szczypta cukru

2 łyżki oliwy

3/4 miarki białego wina

pokrojona skórka z cytryny konserwowej

pół miarki zielonych oliwek z pestkami

garstka posiekanego świeżego rozmarynu lub tymianku

 

Przygotowanie:

Doprawić mięso solą i pieprzem. Obficie oprószyć z obu stron cukrem. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć kotlety z obu stron. Zalać winem dodać połowę skórki cytrynowej i oliwek oraz zioła. Przykryć i smażyć do miękkości, ok. 20 minut. W razie potrzeby wygotować płyn, wrzucić do niego resztę skórki cytrynowej i oliwek. Kotlety podawać polane sosem i z gałązką opieczonych pomidorków koktajlowych (pomidorki układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200?C przez 20 ? 30 minut).

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.