Gary  Rhodes

Kotlety wieprzowe z kaszanką


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Kotlety wieprzowe z kaszanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kotlety z kaszanką

450 g boczku

175 g kaszanki

2 cebule

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki posiekanej szałwii

15 g niesolonego masła

1 jajko

1 kromka czerstwego pieczywa tostowego lub garść tartej bułki

sól i pieprz



Kotlety ziemniaczane

450 g mączystych ziemniaków

100 g mąki

15 g niesolonego masła

sól i pieprz

mąka

oliwa i masło do smażenia

natka lub szałwia do dekoracji



Przygotować kotlety z kaszanką

Usunąć skórę z boczku i dwukrotnie zmielić mięso w maszynce z sitkiem o średnich oczkach.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać. Pieczywo tostowe zmiksować na okruszki. Zeszklić na maśle cebulę i zmiażdżony czosnek i odstawić do ostygnięcia. Kaszankę obrać i pokroić w kostkę 1 cm. Zmieszać w misce boczek, cebulę i szałwię. Dodać kaszankę doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Wbić jajko, wsypać okruszki/bułkę tartą i wszystko razem dobrze wymieszać. Podzielić na porcje i uformować kotlety. Smażyć na płycie grillowej lub na patelni (ew. wlać odrobinę oliwy) po 6 – 7 minut na stronę. Z podanych składników uzyskuje się 4 – 6 kotletów z kaszanką.



Przygotować kotlety ziemniaczane

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku i odcedzić. Przecisnąć przez praskę, dodać masło i mąkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na porcje, uformować kotlety i lekko obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na oliwie i maśle na złoty kolor. Ew. podpiec 2 – 3 minuty w piekarniku 200°C. Z podanych składników uzyskuje się 6 – 8 kotletów ziemniaczanych. Ułożyć na każdym talerzu kotlet ziemniaczany, na wierzch kotlet z kaszanką, dołożyć 1 – 2 łyżki jarzynki z jabłek i gorczycy, udekorować zieleniną i podawać.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka
Balti z kurczaka
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.