Nigel Slater

Kotlety wieprzowe z jabłkami i cydrem


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlety wieprzowe z jabłkami i cydrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 grube kotlety wieprzowe z tłuszczykiem

sól i świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

1 duża lub 2 małe cebule

obrane i posiekane

2 słodkie jabłka pokrojone na ósemki i przynajmniej 3 małe słodkie jabłka w całości

kilka świeżych liści szałwii

kilka jagód jałowca

zgniecionych płazem noża

szklanka wytrawnego cydru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 o C. Na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę i obsmaż kotlety z obu stron na dużym ogniu, żeby były chrupiące. Zmniejsz płomień, dosmaż je jeszcze, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Usmaż cebulę na tłuszczu wytopionym z kotletów, aż się zrumieni, a następnie dodaj jabłka i szałwię (dosłownie kilka listków, bo ma bardzo intensywny aromat) oraz jagody jałowca. Włóż kotlety z powrotem na patelnię wraz z całymi jabłkami. Zalej taką ilością cydru, żeby przykrył mięso, dopraw do smaku i wstaw na około pół godziny do piekarnika, żeby mięso i jabłka były miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kaczka w sosie sojowym
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.