Paul Merret

Kotlety wieprzowe w miodzie i jarzynka z czerwonej kapusty


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlety wieprzowe w miodzie i jarzynka z czerwonej kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kotlety

4 łyżki miodu

3 łyżki sosu sojowego

kawałek świeżego imbiru (5 cm)

2 ząbki czosnku

2 kotlety wieprzowe z kostką

oliwa



Kapusta

½ główki czerwonej kapusty

100 ml czerwonego wina

2 łyżki octu z czerwonego wina

6 łyżek miodu





Przygotować kotlety

Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Zmieszać w misce miód, sos sojowy, imbir i czosnek. Włożyć kotlety do marynaty, dokładnie obtoczyć i odstawić na 30 minut.

Przygotować kapustę: kapustę przekroić na pół, usunąć głąb i cienko poszatkować. Wrzucić do miski. Wlać do rondla wino, ocet i miód i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż objętość płynu zmniejszy się o połowę (ok. 5-10 minut). Wlać zaprawę do kapusty i dobrze wymieszać. Odstawić na bok, by trochę przestygła. Na patelni grillowej rozgrzać nieco oliwy, włożyć kotlety i smażyć po 6-8 minut z obu stron. Nałożyć na talerze porcje kapusty. Dołożyć kotlety, polać sosem z patelni i podawać.





© Paul Merrett

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.