Jola Słoma

Kotlety sojowe w zalewie octowej


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 7407

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 paczka płaskich kotletów sojowych

1 l wody

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka sosu sojowego

mąka do obtaczania

olej do smażenia

Zalewa

1 l wody

15 ziaren ziela angielskiego

pół szklanki octu

10 liści laurowych

2 łyżki cukru

1,5 łyżki soli

1/4 kapusty pekińskiej (dolna część)

1/3 łyżeczki asafetyda (przyprawa indyjska)

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Gotujemy kotlety w wodzie z dodatkiem sosu sojowego, soli i pieprzu czarnego około 5 min tak, żeby zmiękły. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Do garnka z 1 litrem gorącej wody dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy 5 min. Kapustę pekińską pokrojoną w paski podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem asofetidy i szczyptą soli przez kilka minut. Następnie dorzucamy ją do garnka z wodą i dodejemy sól, cukier i ocet. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Kotlety odsączamy, następnie obtaczamy je w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Układamy je w salaterce i wlewamy gorącą zalewę. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asafetyda zastępuje tradycyjnie używaną cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Najlepiej potrawę przygotować 1-2 dni przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.