Jola Słoma

Kotlety sojowe po grecku


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 35042

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 paczka płaskich kotletów sojowych

1 l wody

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka sosu sojowego

mąka do obtaczania

olej do smażenia

Sos

40 dag marchwi

20 dag selera

20 dag pietruszki

pół szklanki oleju

pół łyżeczki pieprzu czarnego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

15 ziaren ziela angielskiego

10 liści laurowych

1 łyżka soli

pół łyżki cukru

1 szklanka wody

pół szklanki octu

20 dag koncentratu pomidorowego

1 puszka pomidorów krojonych

¼ kapusty pekińskiej (dolna część) i pół łyżeczki

asafetyda (przyprawa indyjska - można kupić przez internet)

Przygotowanie:

Gotujemy kotlety w wodzie z sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem około 5 min tak długo aż zmiękną. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce marchew, seler, pietruszkę i kapustę pekińską pokrojoną w paski wrzucamy do garnka z olejem; dodajemy przyprawy i smażymy około 5 min, ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dosypujemy cukier i dusimy kolejne 10 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i ocet, mieszamy, po czym dusimy jeszcze 5 min. Odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor kotlety odsączone z wody i obtoczone w mące. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorących kotletów i warstwę gorącego sosu. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asafetydy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.