Marieta  Marecka

Kotlety schabowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 5588

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 ok.1,5 cm grubości plastry schabu bez kości

2 jaja

2 łyżki śmietany, lub 3-4 łyżki mleka lub wody

sól

pieprz

ostra papryka mielona

bułka tarta do panierowania

smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety układamy na desce do krojenia, nakładamy na nie kawałki folii spożywczej. Rozbijamy mięso z dwóch stron. Osuszamy ręcznikiem kuchennym, przyprawiamy z dwóch stron. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jaja z mlekiem (śmietaną lub wodą) i rozkłócamy. Do trzeciej wsypujemy bułkę tartą. Ustawiamy patelnię na gazie, dodajemy smalec i od razu zabieramy się za panierowanie kotletów. Na początek w mące, później w jaju i na koniec w bułce tartej. Smażymy na jasno-złoty kolor. Serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kurczak w czerwonym tajskim curry
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.