Marieta  Marecka

Kotlety schabowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 5157

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 ok.1,5 cm grubości plastry schabu bez kości

2 jaja

2 łyżki śmietany, lub 3-4 łyżki mleka lub wody

sól

pieprz

ostra papryka mielona

bułka tarta do panierowania

smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety układamy na desce do krojenia, nakładamy na nie kawałki folii spożywczej. Rozbijamy mięso z dwóch stron. Osuszamy ręcznikiem kuchennym, przyprawiamy z dwóch stron. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jaja z mlekiem (śmietaną lub wodą) i rozkłócamy. Do trzeciej wsypujemy bułkę tartą. Ustawiamy patelnię na gazie, dodajemy smalec i od razu zabieramy się za panierowanie kotletów. Na początek w mące, później w jaju i na koniec w bułce tartej. Smażymy na jasno-złoty kolor. Serwujemy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.