Kotlety schabowe w sosie piwnym z puree z selera

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kotlety schabowe w sosie piwnym z puree z selera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży seler

150 g masła oraz trochę do sosu

sól i świeżo zmielony pieprz

1 duża cebula

2 łyżki oliwy extra vergine

3 obrane i wydrążone jabłka

425 ml ciemnego piwa

4 kotlety ze schabu z kością

2 łyżeczki oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Seler obrać i pokroić w grubą kostkę. Umieścić w garnku z zimną wodą. Zagotować i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Ugotowany seler odcedzić, rozgnieść ze 100 g masła i doprawić solą i pieprzem. Przykryć, nie studzić. W tym czasie obrać i pokroić cebulę w piórka. W patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zrumieni.
Jabłka podzielić na ósemki. Uduszoną cebulę wyjąć z patelni, rozgrzać na niej 50 g masła i włożyć jabłka. Dusić na średnim ogniu. Kiedy złapią kolor odwrócić, aby zrumieniły się z obu stron.
Połączyć na patelni cebulę i jabłka, zwiększyć ogień i wlać piwo. Doprawić i gotować, aż jabłka zaczną się rozpadać i odparuje połowa płynu. Ostrym nożem naciąć tłuszcz na kotletach. Doprawić je. Bardzo mocno rozgrzać patelnię grillową. Kotlety posmarować olejem (żeby nie przywierały) i położyć na patelni. Piec, aż mięso się wypiecze. Po połowie czasu pieczenia odwrócić. Czas pieczenia zależy od grubości kotleta, można uznać, że są upieczone, jeśli po przekłuciu w pobliżu kości wypływa tylko czysty sok. Przygotować winegret. Musztardę, ocet i oliwę doprawić i starannie roztrzepać.
Kiedy kotlety upieką się, zdjąć je z patelni i odstawić przykryte na pięć minut. W tym czasie roztopić w sosie nieco masła i wymieszać, aby trochę zagęścił się. Rozdzielić puree na porcje, na każdej ułożyć kotlet i polać sosem. Rukolę polać winegretem i podać obok.

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.