Tomasz Jakubiak

Kotlety rybne z surówką z czerwonej cebuli i mango


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg dowolnych filetów rybnych

350 g świeżego boczku

2 jajka

bułka namoczona w mleku

sól

pieprz

smalec do smażenia

bułka tarta do obtoczenia

 

Surówka z czerwonej cebuli z mango:

2 duże czerwone cebule

1 miękkie mango

sól

łyżka sumaka

2 garści musztardowca

mięta i kolendra, po kilka listków

1 łyżeczka płatków chilli

 

Sos:

3 łyżki sosu sojowego jasnego

1 ząbek czosnku, zgnieciony przez praskę

4 łyżki soku z limonki

2 łyżki oleju sezamowego

4 łyżki wrzątku

 

Przygotowanie:

Przygotuj kotlety. Rybę, boczek i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę.
Do masy dodaj jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystkie składniki wymieszaj.
Z masy uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym smalcu.
Przygotuj surówkę.
Cebulę pokrój w krążki, posyp lekko solą i delikatnie zgnieć dłońmi, aż zmięknie. Następnie wymieszaj ją z musztardowcem, porwanymi ziołami i chilli.
Mango potnij na zapałki i dodaj do sałatki.
Składniki sosu umieść w miseczce i wymieszaj, aż się połączą. Odstaw na 20 minut, żeby się przegryzły. Gotowym sosem zalej surówkę w misce i wszystko posyp sumakiem.

powrót

Podobne przepisy

Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Solony dorsz po neapolitańsku
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Halibut ze zrumienionym masłem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.