Claire Robinson

Kotlety jagnięce z miętowo-migdałowym pesto


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kotlety jagnięce z miętowo-migdałowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 kotletów jagnięcych z kostką (po 3 na osobę)

¼ miarki oliwy z pierwszego tłoczenia *

¼ miarki migdałów *

półtorej miarki świeżych listków mięty

cytryna

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Kotlety skrapiamy oliwą i przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni gillowej (po kilka minut z każdej strony). Migdały prażymy na patelni. Wystudzone przekładamy do robota. Umieszczamy tam również listki mięty, otartą skórkę z cytryny i wlewamy sok z połówki cytryny. Wszystkie składniki pesto miksujemy. Na koniec dolewamy oliwę i znów miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem dolewamy odrobinę wody i miksujemy po raz ostatni. Usmażone kotleciki wykładamy na półmisek. Pesto podajemy w miseczce.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.