Kotlety jagnięce z czosnkiem i ziołami oraz risotto z pieczonych warzyw

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlety jagnięce z czosnkiem i ziołami oraz risotto z pieczonych warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki kotletów jagnięcych:

12 kotletów jagnięcych

3 ząbki czosnku

1 łyżka listków rozmarynu

1 łyżka listów oregano

1 łyżka skórki z cytryny

2 łyżki soku z cytryny

120 ml oliwy

koszerna sól i pieprz (do smaku)



Składniki warzyw do risotta:

½ posiekanej cebuli

2 pokrojone cukinie

450 g pokrojonych pieczarek

1 czerwona papryka

2 łyżki oliwy



Składniki risotta:

6 łyżek masła

1 duża, posiekana cebula

1,5 l podgrzanego wywaru drobiowego ( lub warzywnego)

1,25 l wytrawnego, białego wina

450g ryżu arborio

150g tartego parmezanu

posiekana natka pietruszki (do podania)



Przygotowanie kotletów:

Dopraw mięso solą i pieprzem. Rozetrzyj czosnek, dodaj rozmaryn, oregano i skórkę z cytryny. Utrzyj na gładką pastę. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i pastę czosnkowo-ziołową. Pędzelkiem posmaruj nią kotlety po obu stronach. Przykryj i zostaw na 6 godzin w lodówce, aż przyjdzie pora na smażenie. Rozgrzej patelnię, wlej 1 łyżkę oliwy. Podsmaż po obu stronach kotlety, aż będą miały ładny kolor. Przełóż na blachę, piecz w piekarniku przez 8-10 minut. Wyjmij i podawaj.



Przygotowanie warzyw:

Wymieszaj wszystkie składniki i piecz na blasze w 230°C przez 20 minut. Wyjmij i odstaw, aż dodasz je do risotta.



Przygotowanie risotta:

W dużym rondlu o grubym dnie roztop masło na średnim ogniu. Dorzuć cebulę i zeszklij, co zajmie ok. 5 minut. Dosyp ryż. Smaż, mieszając przez 1 minutę. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie płyn, czyli przez ok. 1 minutę. Wlej szklankę wywaru. Gotuj, aż płyn zostanie niemal całkowicie wchłonięty, często mieszając przez ok. 4 minuty. Dolewaj wywar po 1 szklance, czekając z każdym razem, aż zostanie wchłonięty, nim wlejesz kolejną. Często mieszaj. Po jeszcze ok. 20 minutach ryż powinien być miękki, a całość półpłynna. Dodaj wtedy warzywa i wymieszaj. Przełóż do dużej miski, posyp natką pietruszki i serem.



© 2012 Vicki Ferentinos





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.