Sophie Grigson

Kotlety jagnięce w sosie bakłażanowym


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kotlety jagnięce w sosie bakłażanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kotlety jagnięce z kostką

1 gałązka rozmarynu

2 ząbki czosnku

oliwa

1 bakłażan

pokrojony na plastry i osolony

1 czerwona cebula

drobno posiekana

1 ząbek czosnku

posiekany

½ łyżeczki nasion kolendry

pokruszonych

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka cukru

¼ szklanki wody

garść czarnych oliwek bez pestek

pokrojonych na plasterki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Pokrój obrane ząbki czosnku w plasterki i oberwij listki rozmarynu. Zrób w kotletach po kilka drobnych nacięć i nafaszeruj czosnkiem i rozmarynem. Obsmaż kotlety na oliwie po 2 min. z każdej strony. Opłucz plastry bakłażana z soli i pokrój w kostkę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy i podsmaż bakłażana, aż zmięknie i ściemnieje, a następnie przełóż go na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Włóż do rondla posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokruszone nasiona kolendry. Smaż mieszając przez minutę i dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i wodę. Mieszając doprowadź sos do wrzenia, dodaj z powrotem bakłażana i zanurz w sosie kotlety. Kiedy sos się zredukuje i będzie bardziej jednolity, dodaj plasterki czarnych oliwek i natkę pietruszki. Podawaj z polentą albo ziemniakami.

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Osso buco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.