Kotlet z soczewicy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

Kotlet z soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g soczewicy

6 łyżek mąki razowej (do zagęszczenia masy)

2-3 duże cebule

4 duże marchwie

5 średnich korzeni pietruszki

1 średni seler naciowy

natka pietruszki

Przyprawy: pieprz cayenne, sól ziołowo, czosnek, kminek, cząber, tymianek, różne zioła opcjonalnie do smaku.



Przygotowanie:

Soczewicę (po namoczeniu ok. półtora godzinnym w wodzie) gotujemy w świeżej wodzie przez ok. 30 min do miękkości (z zielem angielskim, majerankiem i liściem laurowym, aby uniknąć wzdęć). Następnie mielimy na puree. Pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. Pozostałe warzywa ugotować i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posiekać natkę pietruszki i połączyć wszystkie składniki. Z masy formułujemy kotleciki i obtaczamy w siemieniu lnianym i/lub z pestkami dyni i słonecznika. Układamy na blasze w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C.



Wioleta Gasińska

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.