Ainsley Harriot

Kotleciki z żurawinami


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Kotleciki z żurawinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




KotlecikiM

100 gramów świeżych, dojrzałych żurawin

½ kg mielonego mięsa z dzika lub wieprzowiny

2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

3 rozgniecione ząbki czosnku

skórka otarta z cytryny

6 posiekanych dymek

sól, pieprz do smaku



Cytrynowy ogórek

1 ogórek wąż

szczypta soli morskiej

sok z cytryny, z której została otarta skórka



Bruschetta

pieczywo na zakwasie

oliwa

sól kamienna

ząbek czosnku



Do dekoracji

gałązki rozmarynu



Przygotowanie

Składniki kotlecików włożyć do miski i wyrobić rękoma na gładką masę. Formować równej wielkości spłaszczone kotleciki i smażyć je 5-8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej. Obieraczką do warzyw skrajać długie, cienkie plastry ogórka, najpierw z jednej strony, do momentu, kiedy dojdziemy do wodnistego środka. Wtedy należy ogórek obrócić i skrajać z drugiej strony. Plastry ogórka posypać solą i skropić sokiem z cytryny, zostawić na 5 minut. Pieczywo pokroić na skośne plastry, skropić oliwą, posypać odrobiną soli i opiec na grillu lub w piekarniku. Gorące natrzeć czosnkiem (przeciągnąć ząbkiem czosnku 2-3 razy z każdej strony). Na każdej bruschetcie udrapować kilka plastrów ogórka, odsączonego z soku i marynaty. Na ogórku ułożyć kotlecik, udekorować gałązką rozmarynu.



© Ainsley Harriot

powrót

Podobne przepisy

Pieczona szynka w glazurze
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.