Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Papryka:

4 papryki (różne kolory)

2 garści pomidorków koktajlowych

główka czosnku pokrojona w plasterki

60 ml oliwy

sól i pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Usunąć z papryki pestki i pociąć ją w paseczki. Wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem, rozłożyć na blasze. Polać oliwą i piec do postaci confit, ok. 3 godzin.



Kotleciki:

600 g solonego dorsza, wymoczonego i pokrojonego na kawałki

2 duże ziemniaki pokrojone w plasterki

6 obranych i przepołowionych ząbków czosnku

liść laurowy

gałązka tymianku

3 łodyżki natki pietruszki

pół łyżeczki pieprzu espelette lub ostrej papryki

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanego szczypiorku

sól i pieprz

olej arachidowy do smażenia

mąka lub panko na panierkę





Przygotowanie:

Włożyć rybę, ziemniaki i czosnek do garnka. Związać sznurkiem liść laurowy oraz gałązki tymianku i pietruszki, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, tyle, żeby ledwo pokrywała składniki i zagrzać – woda ma tylko bulgotać. Gotować, aż ziemniaki i ryba będą miękkie, ok. 15 minut. Odlać.

Usunąć zioła. Oddzielić rybę od ziemniaków. Te ubić ze śmietaną. Rozdrobnić rybę i wrzucić do puree, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać pieprz/paprykę i posiekane świeże zioła.

Wlać do patelenki olej na głębokość 2,5 cm i rozgrzać do skwierczenia. Uformować puree w kotleciki. Przed smażeniem obtoczyć w panierce. Smażyć z obu stron do chrupkości, do ciemnego brązu. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z confit z papryki.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.