Kotleciki z ryby

Kotleciki z ryby
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Kotleciki
1 kg wędzonego łupacza
1 litr mleka 3,2 %
4 ziemniaki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
600 ml mleka
100 g mąki
300 g bułki tartej
olej roślinny
sól i pieprz

Sos
70 g masła
30 g mąki
600 ml mleka (zachowane z gotowania ryby)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Do podania: 4 jajka

Przygotowanie
Przygotować kotleciki: Usunąć z ryby skórę i ości. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki I ugotować w osolonym wrzątku. Włożyć rybę do rondla, zalać mlekiem, powoli doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wyjąć rybę z mleka i osączyć na durszlaku. Mleko z gotowania ryby przecedzić i zachować.
Podzielić rybę na płatki i umieścić w misce. Przecisnąć ziemniaki przez praskę wprost do ryby. Dodać natkę, sól i pieprz do smaku i delikatnie wymieszać wszystko razem. Przy pomocy kółka uformować 4 kotleciki i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Przygotować sos
W małej miseczce zmieszać masło z mąką. Mleko pozostałe z gotowania ryby wlać do rondla i doprowadzić niemal do wrzenia. Masło z mąką pokruszyć na kawałki i wrzucić do mleka. Mieszając trzepaczką, gotować na małym gazie, aż sos zgęstnieje. Usmażyć kotleciki: wbić jajka do miski, wlać mleko i lekko ubić razem trzepaczką. Mąkę i bułkę wsypać do oddzielnych misek. Panierować kotleciki kolejno w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Rozgrzać na patelni olej roślinny i smażyć na złoty kolor, po ok. 10 minut z obu stron. Wrzucić natkę do sosu, doprawić do smaku i odstawić na chwilę. Na odrobinie oleju usmażyć jajka sadzone. Na talerze wlać porcje sosu, ułożyć na środku po kotleciku i na wierzch nałożyć po jajku sadzonym.


© Paul Marrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA