Tomasz Jakubiak

Kotleciki z płatków owsianych z dorszowymi pulpetami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 406

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

300 g ugotowanych płatków owsianych

marchew

seler

pietruszka

szalotka

sól

pieprz

2 jaja

masło i olej do smażenia, pół na pół

sól

bułka tarta

 

Pulpety z dorsza:

300-400 g filetów z dorsza

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka posiekanego koperku

2 małe szalotki

3 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

mąka do obtoczenia

3 szklanki bulionu warzywnego

szklanka śmietany 30%

łyżka chrzanu

łyżka zimnego masła

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kotlecików owsianych. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa przesmaż na maśle.
Do ugotowanych i kleistych płatków dodaj posiekaną, niepodsmażoną cebulę oraz podsmażone warzywa. Do masy wbij jajka i wymieszaj. Masę dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z odrobiną masła.
W melakserze zmiksuj kawałki dorsza, pietruszkę, koperek, szalotki. Masę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Z masy formuj pulpeciki i obtocz je w mące. Pulpeciki gotuj w bulionie warzywnym przez 5 minut.
Do pozostałego bulionu po gotowaniu pulpetów wlej śmietankę. Dodaj chrzan. Sos gotuj do momentu, aż się zredukuje. Na koniec sos zdejmij z ognia i dodaj do niego zimne masło. Kotlety z płatków owsianych podawaj z pulpetami i sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.