Gary  Rhodes

Kotleciki z łososia z sosem maślanym


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kotleciki z łososia z sosem maślanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szalotki

450 g filetu z łososia

bez skóry

1 łyżka masła

150 ml białego wina

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

350 g mączystych ziemniaków

2 łyżki mąki

2 jajka

100 g bułki tartej

sok z cytryny

olej roślinny do głębokiego smażenia

sól

biały pieprz

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie (20 – 25 minut). Odlać wodę, przykryć pokrywką i potrząsnąć garnkiem. Rozgnieść ziemniaki na puree, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Posmarować masłem blachę do pieczenia i oprószyć solą i pieprzem. Szalotki obrać, drobno posiekać i rozsypać na blasze. Położyć łososia na szalotkach, doprawić solą i pieprzem, skropić winem. Przykryć blachę folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 8 – 10 minut, aż rybą będzie prawie upieczona (powinna pozostać różowa w środku). Odcedzić łososia na durszlaku, zachowując sos z pieczenia. Wlać płyn do rondla i gotować, aż będzie miał konsystencję syropu. Podzielić łososia na kawałki, dodać zredukowany sos z pieczenia i wsypać natkę. Dodać 225 g puree ziemniaczanego i wymieszać. Dodawać po trochu resztę puree, aż masa będzie miała kleistą konsystencję. Spróbować i ew. doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Omączonymi rękami uformować 12 do 18 okrągłych kotlecików o średnicy ok. 4 cm. Obtaczać kolejno w mące, ubitych jajkach i bułce tartej. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia do temperatury 180°C i smażyc kotleciki 4 – 5 minut na złocisty kolor. Osączyć na papierze kuchennym.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.