Kotleciki z fasoli

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Kotleciki z fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



125 g mieszanki czarnej i białej fasoli mung oraz nikli indyjskiej

kawałek imbiru (ok. 3 cm)

2 łyżeczki nasion kminu

½ łyżeczki mielonej kurkumy

½ łyżeczki łagodnego czerwonego chilli w proszku

1 zielone chilli

¼ cebuli

1 łyżeczka mielonego cynamonu

20 liści curry (murrai Koeniga)

duża szczypta soli

50 g świeżo startego kokosa

ok. 150 g mąki ryżowej

woda

olej do smażenia

pikle z limonki do podania



Przygotowanie:



1. Mieszankę fasoli i nikli wsypać do miski, zalać wodą i odstawić do namoczenia na minimum 5 godzin, a najlepiej na 12. Odcedzić i włożyć do miski.

2. Imbir oskrobać łyżeczką i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do fasoli. Wsypać kmin, kurkumę i chilli w proszku. Posiekać chilli. Cebulę obrać i drobno posiekać. Razem z chilli dorzucić do fasoli. Wsypać cynamon. Posiekać i dodać liście curry. Wsypać sól i wiórki kokosowe. Wszystko razem dobrze wymieszać.

3. Mieszając ręką, na przemian dodawać po trochu mąki i wody, aż masa zacznie się sklejać. Zwilżyć dłonie wodą i uformować małe kotleciki.

4. Do głębokiego rondla wlać ok. 2 cm oleju i rozgrzać. Sprawdzić czy jest odpowiednio gorący, wrzucając grudkę masy; powinna natychmiast wypłynąć i zacząć skwierczeć. Ostrożnie włożyć kotleciki i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

5. Osączyć kotleciki na papierze kuchennym. Rozłożyć na talerze i podawać z piklami z limonki.





powrót

Podobne przepisy

Placuszki gryczane z przybraniem z pomidorów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Curry z ciecierzycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.