Si King

Kotleciki z cukinii


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kotleciki z cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 średnie starte na grubej tarce cukinie

1 starta cebula

1 roztarty ząbek czosnku

2 roztrzepane jajka

100 g mąki z ciecierzycy

150 pokruszonej fety

1 małe czerwone chili

posiekane

1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala

garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry

garść posiekanych listków miety

sól

pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Startą cukinię i cebulę wyłożyć na durszlak i zostawić na 10-15 minut do odcieknięcia, a następnie porządnie odcisnąć. Podsmażyć cukinię, cebule i roztarty czosnek na oleju, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Mąkę ciecierzycową, jajka i przyprawę garam masala wymieszać na gładkie ciasto. Można dodać odrobinę mleka, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Dodać fetę, chili, miętę, pietruszkę, sól i pieprz oraz podsmażoną cukinię, wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać po łyżce masy, smażyć z obu stron na złoto, a mastępnie osączać na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

Puszysty omlet ze szpinakiem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i czterema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parathy z nadzieniem
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.