Kotleciki krabowe z trawą cytrynową

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Kotleciki krabowe z trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ugotowanego białego mięsa z kraba

1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry

skórka otarta z 1 limonki

8 łodyg dymki

posiekanych

1 czerwona chili

posiekana

z usuniętymi nasionami

1 łodyga trawy cytrynowej

posiekana (tylko biała część)

120 g tartej bułki

1 rozbite jajko

olej o delikatnym aromacie

np. słonecznikowy

sałata do podania

słodki sos chili

 

 

Przygotowanie:


W naczyniu połącz: mięso z kraba, pastę curry, skórkę z limonki, dymkę, chili, trawę cytrynową, bułkę tartą i jajko. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni. Uformuj 20 małych kotlecików, nakryj folią i umieść w lodówce na 30 minut.
Rozgrzej dużą patelnię i nasmaruj olejem. Smaż kotleciki 2 minuty z każdej strony.
Podaj z sałatą i słodkim sosem chili.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.