Anjum  Anand

Kotleciki krabowe z tamaryndowym majonezem


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kotleciki krabowe z tamaryndowym majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała cebula

drobno posiekana

kawałek imbiru wielkości kciuka

obrany i drobno posiekany

2 małe ząbki czosnku

drobno posiekane

2 łyżeczki mielonej kolendry

¼ - ½ łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka garam masala

2 łyżki soku z cytryny

25 g posiekanej świeżej kolendry

400 g gotowanego mięsa kraba

1 duże jajko

2,5 łyżki majonezu

10 kromek świeżej bułki rozdrobnionych w blenderze na okruchy

olej roślinny do smażenia

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Zeszklić cebulę na rozgrzanym oleju. Dodać imbir i czosnek, i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać mieloną kolendrę, chilli, sól i garam masalę i smażyć jeszcze 20 sekund. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny, świeżą kolendrę, mięso kraba, jajko i majonez. Dobrze wymieszać i dodać okruchy bułki. Uformować kotleciki jednakowej wielkości. Partiami smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju, po dwie minuty z każdej strony, aż się zrumienią, w miarę potrzeby dolewając oleju. Podawać z tamaryndowym majonezem i zieloną sałatką w lekkim sosie winegret.

powrót

Podobne przepisy

Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.