Marieta  Marecka

Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczano-selerowym i sałatką z groszku


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczano-selerowym i sałatką z groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 kotlecików jagnięcych z kostką

skórka z 1 cytryny

3 gałązki rozmarynu

3 ziarna jałowca

2 ząbki czosnku

oliwa

pieprz

sól

 

Puree selerowo-ziemniaczane

5 ziemniaków

1 mały korzeń selera

gałka muszkatołowa

3 łyżki masła

sól

pieprz

 

Sałatka:

500 g groszku cukrowego

6-8 plastrów dobrej jakości prosciutto

½ pęczka mięty

sok z cytryny

sól

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Kotleciki oczyszczamy i przekładamy do miski.
Ziarna jałowca rozgniatamy, odrywamy igiełki rozmarynu, skórkę z cytryny cienko ścinamy obieraczką. Połowę skórki drobno kroimy.
Kotleciki doprawiamy poszatkowaną skórką z cytryny, jałowcem, pieprzem świeżo mielonym i rozmarynem. Skrapiamy całość oliwą i dokładnie masujemy mięso. Dokładamy ściętą, ale nie pokrojoną skórkę z cytryny, „gołe” gałązki rozmarynu i odstawiamy do lodówki na 30 minut, lub zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy puree. Ziemniaki i seler obieramy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Groszek cukrowy krótko blanszujemy i jednocześnie na suchej patelni prażymy pokrojoną w paski szynkę. Odcedzamy groszek, przekładamy do miski z wodą i lodem i osuszamy. W misce łączymy groszek, listki mięty, sól, pieprz, szynkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Kotleciki przyprawiamy solą, przesmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca na 5 minut.
Odcedzamy ziemniaki i seler, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i pieprz. Ucieramy na puree.
Na talerzu układamy porcję sałatki, puree i kotleciki.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska
Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wieprzowina po karaibsku
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.