Marieta  Marecka

Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczano-selerowym i sałatką z groszku


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczano-selerowym i sałatką z groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 kotlecików jagnięcych z kostką

skórka z 1 cytryny

3 gałązki rozmarynu

3 ziarna jałowca

2 ząbki czosnku

oliwa

pieprz

sól

 

Puree selerowo-ziemniaczane

5 ziemniaków

1 mały korzeń selera

gałka muszkatołowa

3 łyżki masła

sól

pieprz

 

Sałatka:

500 g groszku cukrowego

6-8 plastrów dobrej jakości prosciutto

½ pęczka mięty

sok z cytryny

sól

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Kotleciki oczyszczamy i przekładamy do miski.
Ziarna jałowca rozgniatamy, odrywamy igiełki rozmarynu, skórkę z cytryny cienko ścinamy obieraczką. Połowę skórki drobno kroimy.
Kotleciki doprawiamy poszatkowaną skórką z cytryny, jałowcem, pieprzem świeżo mielonym i rozmarynem. Skrapiamy całość oliwą i dokładnie masujemy mięso. Dokładamy ściętą, ale nie pokrojoną skórkę z cytryny, „gołe” gałązki rozmarynu i odstawiamy do lodówki na 30 minut, lub zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy puree. Ziemniaki i seler obieramy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Groszek cukrowy krótko blanszujemy i jednocześnie na suchej patelni prażymy pokrojoną w paski szynkę. Odcedzamy groszek, przekładamy do miski z wodą i lodem i osuszamy. W misce łączymy groszek, listki mięty, sól, pieprz, szynkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Kotleciki przyprawiamy solą, przesmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca na 5 minut.
Odcedzamy ziemniaki i seler, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i pieprz. Ucieramy na puree.
Na talerzu układamy porcję sałatki, puree i kotleciki.

powrót

Podobne przepisy

Chorizo w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.