Aaron Craze

Kotleciki jagnięce tikka


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kotleciki jagnięce tikka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Mieszanka przypraw:

3 łyżki nasion kminu

2 łyżki mielonego imbiru

1 łyżka goździków

1 łyżka papryki

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki chili w proszku

1 mały kawałek cynamonu

2 szczypty mielonego kardamonu

1 szczypta szafranu



Marynata do jagnięciny:

1 surowy burak ćwikłowy, obrany

100 g mleczka kokosowego

2 łyżki mieszanki przypraw

sok z 1 grejpfruta

2 łyżki melasy z sokiem z granatu

50 ml oliwy

½ łyżeczki soli

6 kotletów jagnięcych z kostką

jogurt, do podania





Mieszanka przypraw:

Wszystkie przyprawy wsyp do młynka do przypraw (do kawy) i zmiksuj na drobny proszek.



Jagnięcina:

Zmiksuj surowego buraka z mleczkiem kokosowym, następnie przetrzyj przez sitko. Połącz buraczane purée z dwoma łyżkami sproszkowanej mieszanki przypraw i dodaj sok grejpfrutowy, melasę z sokiem z granatu, oliwę oraz sól. Ponownie przetrzyj przez sitko. Rozłóż kotlety na płytkim talerzu, hojnie dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i polej marynatą. Załóż gumowe rękawiczki, natrzyj kotlety marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc. Rozgrzej grill. Wyjmuj kotlety, ocieraj z nadmiaru marynaty i piecz z obu stron po 5 minut lub dłużej, jeśli wolisz mocniej wysmażone. Podawaj kotlety z łyżką jogurtu naturalnego.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.



powrót

Podobne przepisy

Schab pieczony z cebulą i jabłkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.