Agnieszka Kręglicka

Kotleciki jagnięce pieczone

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kotleciki jagnięce pieczone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 kotleciki jagnięce z kostką w całości po 8 żeberek każdy
Marynata
3 łyżki musztardy dijońskiej
6 gałązek rozmarynu
6 gałązek tymianku
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i dokładnie nasmarować nią mięso. Można marynować 2-3 godziny lub zostawić mięso na noc w lodówce w marynacie. Na dużej patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić kotleciki z dwóch stron. Wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180 stopni C: kilka minut jeśli chcecie, by mięso pozostało krwiste, kilkanaście minut lub dłużej jeśli lubicie mięso średnio i mocno wypieczone. Czas pieczenia zależy od tego, jak bardzo mięso doszło w czasie smażenia - dlatego najlepiej sprawdzić na dotyk, lub rozkroić jeden kotlecik.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.