Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Kotleciki jagnięce pieczone

Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
3 kotleciki jagnięce z kostką, w całości po 8 żeberek każdy

Marynata
3 łyżki musztardy dijońskiej
6 gałązek rozmarynu
6 gałązek tymianku
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i dokładnie nasmarować nią mięso. Można marynować 2-3 godziny lub zostawić mięso na noc w lodówce w marynacie. Na dużej patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić kotleciki z dwóch stron. Wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180 stopni C: kilka minut jeśli chcecie, by mięso pozostało krwiste, kilkanaście minut lub dłużej jeśli lubicie mięso średnio i mocno wypieczone. Czas pieczenia zależy od tego, jak bardzo mięso doszło w czasie smażenia - dlatego najlepiej sprawdzić na dotyk, lub rozkroić jeden kotlecik.

© Agnieszka i Marcin Kręgliccy

skomentuj przepis >>