Marieta  Marecka

Koszyczki z lasagne z polędwiczką wieprzową i grzybami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

odsłon: 1848

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

makaron lasagne Barilla (16 płatów)

polędwiczka wieprzowa

tymianek świeży

100 g suszonych grzybów

1 cebula

2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego

2 łyżki masła

starty ser żółty

oliwa

sól

pieprz

bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Beszamel:

ok. 400 ml mleka

1 łyżka masła

listek laurowy

gałka muszkatołowa

2-3 łyżki mąki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przesmażamy krótko, ok. 2 minut z każdej strony, polędwiczkę, dosypując cały marynowany pieprz i na koniec listki tymianku. Ściągamy z patelni i odkładamy.
Przygotowujemy beszamel. Podgrzewamy mleko z listkiem laurowym, a na osobnej patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy na nie mąkę, przesmażamy krótko na lekko złoty kolor, na koniec porcjami dolewamy ciepłe mleko ciągle mieszając najlepiej mieszadłem ze sprężynką, żeby nie powstały grudki, doprawiamy startą gałką muszkatołową. Namoczone przez noc grzyby kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w kostkę.
Na maśle przesmażamy cebulę i jak lekko zmięknie dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 4-5 minut.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli, jak się zacznie gotować partiami gotujemy makaron lasagne. Wkładamy po jednym blacie, obgotowujemy ok. 2 minut i wyciągamy, wkładając od razu do miski z wodą, żeby się nie sklejały między sobą.
Formę do muffinek smarujemy masłem i lekko obsypujemy bułką tartą. Układamy 1-2 blaty makaronu u formujemy miseczkę, do środka wkładamy polędwiczkę, grzyby i podlewamy całość sosem beszamelowym, wierzch obsypujemy startym serem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na ok. 10-15 minut, aż całość się podpiecze, ładnie zarumieni z góry. Podajemy gorące z lekką sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.